Indendørs og udendørs brug af træ
Indendørs og udendørs brug af træ, kan være det store spørgsmål når man skal vælge træsort. Træ kan anvendes både inde og ude, som byggemateriale og det er et mere bæredygtigt byggemateriale end fx beton. Det som man skal være opmærksom på er om den trætype du vælger også kan klare den opgave, som det skal udføre.
Hvor kan træ benyttes i din bolig?
Træ kan bruges både indendørs og udendørs som byggemateriale. Dette materiale vælges ofte på grund af nogle af dets egenskaber, som fx vægt og bøjelighed, mens træ i andre tilfælde vælges af æstetiske årsager. På en terrasse er der ofte mange der benyttes træ, fordi det er rart at gå på.
En anden god ting ved træ er at det for mange er nemt at arbejde med, fx til havens småbygninger, selvom man ikke har en uddannelse i at bygge med det. Træ kan forholdsvist nemt bearbejdes og tilpasses sammenlignet med mursten, og det er derfor en mere krævende opgave at mure et skur end at bygge det i træ.
Der findes mange byggestile med træ og også valg af træsorter kan variere, men i Danmark er langt de mest benyttede træarter nåletræ som lærk, gran og fyr. Mere end 90 procent af det træ, vi anvender, er nåletræ hovedsageligt af nordisk oprindelse.
Træ er et bæredygtigt byggemateriale, og erstatter det fx beton i bærende konstruktioner, kan det mindske klimaaftrykket betragteligt. Hvilket man har rigtig meget fokus på i disse år.
Forskellige træsorters anvendelse
Træ kan benyttes mange steder i boligen. Hele huse kan være bygget af træ eller man vælger kun at bruge træ på synlige overflader indendørs, facader eller småbygninger i haven.
- Træ i den bærende konstruktion
Træ kan benyttes i den bærende konstruktion i form af stolper, spær og bjælker. - Træ indendørs
Træ kan benyttes indendørs i form af gulvbrædder, døre, paneler, profilbrædder som indvendig loftsbeklædning, skabe, bordplader og diverse møbler. - Træ på facader
Træ kan benyttes på husets eller bygningens facade, ligesom taget i særlige tilfælde kan være træ i form af træspån. Derudover er udhæng og gavl ofte er beklædt med træ, ligesom vinduerne kan være lavet af træ. - Småbygninger udendørs
Træ kan benyttes til havens småbygninger som skur, carport eller garage, legehus osv. Derudover anvendes det ofte til terrasser, hegn og fx havemøbler.
Det mest almindelige er, at tagkonstruktionen er opbygget i træ, udhæng og gavltrekanter er beklædt med træ samt vinduer, gulve og evt. køkkener og køkkenbordplader er i træ. På sommerhuse bruges træ ofte på facaden.
Der er store forskelle på hvordan man bedst kan anvende de forskellige træsorter. Nogle er gode til konstruktion, andre til beklædning og så er der stor forskel på hvor lang holdbarhed de forskellige sorter kan holde udenfor. Herunder kan du se beskrivelsen enkelte sorter.
Gran og fyr
Gran og fyr er velkendte træsorter, men de er ikke specielt egnede til udendørs byggeri, medmindre man behandler dem. Gran og fyr kan stå ude i ca. 25 år, men hvis det har jordkontakt eller står i jorden og er ubehandlet, vil holdbarheden blive reduceret væsentligt.
Gran og fyr bruges i stor udstrækning som byggemateriale til bjælker, søjler, lægter og beklædningsbrædder – kort sagt alle steder, hvor der benyttes træ i byggeriet, og hvor slidstyrke ikke er afgørende. Dørtrin udføres derfor ofte af eg. Derudover kan særligt fyr anvendes som gulvbrædder, især hvis man ønsker ubehandlede gulve.
Lærk
Lærk – og især sibirsk lærk er meget anvendt i Danmark til udendørs byggeprojekter. Det bruges bl.a. som facadebeklædning på parcelhuset, til legepladser, terrassebrædder og skure. Lærk har et højt indhold af harpiks, som gør det mere modstandsdygtigt over for råd.
Sibirsk lærk er særligt langsomt voksende, hvad der kan ses på de tætte årringe. Denne type lærk kan holde helt op til 12 år i jorden, mens en lærk af dårligere kvalitet som fx hurtigvoksende hybridlærk fra Norden kun vil kunne være nedgravet i jorden omkring fire år, inden det bliver nedbrudt. Bruger du denne trætype, så skal virkelig tænke på placering.
Bøg, eg og ask
Ask og bøg er ikke velegnet som udendørs materiale. Selvom de er hårde og stærke træsorter, bliver de let angrebet af svamp og insekter. en anden ting som man specielt skal være opmærksom på med disse træsorter er at de kun holder fire år i jorden. Eg benyttes sjældent til udendørs byggeri, men man ser ofte denne træsort som stolper til hegn.
Bøg, eg og ask bruges primært til gulve og møbler. Særligt hvis der er et stort slid på gulvet, kan disse hårde træsorter være at foretrække frem for nåletræ, da de alle tre er ganske modstandsdygtige over for slid. Valget af træsort er ofte et æstetisk og økonomisk valg.
Birk, kirsebær og valnød
Disse træsorter anvendes hovedsageligt til møbelproduktion. Birk er den blødeste og lyseste træsort, selv efter lakering, hvor man ofte ikke kan se årringe og struktur.
Kirsebær og valnød har langt mere spil i overfladen, og man kan tydeligt se strukturen. De bliver især efter lakering og oliering meget mørke.
Thuja/cedertræ
Træsorten Western Red Cedar bliver på dansk kaldt thuja eller cedertræ. Den indeholder store mængder af stoffet fenol, som gør den modstandsdygtig over for råd og svamp. Den kan derfor holde helt op til ca. 15 år i jorden uden yderligere behandling.
Thuja er mest kendt som hæk- og havebeplantning. Thuja/cedertræ var tidligere ikke så almindeligt brugt i Danmark, men i takt med efterspørgslen efter at undgå kemi i træet stiger, vinder tuja frem som facadebeklædning i forskellige former. Træet er ikke stærkt og er derfor ikke anvendeligt som konstruktionstræ.
Hvis du synes dette var interessant og vil du gerne læse om flere træsorter og plader? Så kan du læse artiklen i sin fulde længe her
Dele af teksten og nogle af billederne er lånt på bolius.dk