SWG – Produktionshal

SWG – Produktionshal

SWG Produktion, Schraubenwerk Gaisbach GmbH, i Waldenburg, Tyskland, har fået bygget deres nye produktionshal i en kombination af BauBuche og CLT.

I dette projekt lagde man meget vægt på, at man i udviklingen af bygningen fokuserede på co2, bæredygtighed og ikke mindst omkostningerne. BauBuche, (limtræ af Bøg) blev valgt fordi det er hårdere, stærkere og slankere end limtræsbjælker af gran. Derfor kan man ikke kun bygge større, men også billigere end med traditionelle bygematerialer.

Man tænkte også meget på sine medarbejde i byggeriet for undersøgelser, har vist, at mange folk føler sig mere komfortable i rum af træ, end i konventionelt byggede rum af beton. Hjerteslaget går ned, og man bliver roligere. Derved giver det også gladere medarbejdere, som arbejder bedre og muligvis er mindre syge. Så der er gode argumenter for, hvorfor fremtidens bygninger skal konstrueres i træ, både menneskeligt og klimamæssigt.

SWG – Produktionshallen måler næsten 96,50 m i bredden! 114 m i længden og har en højde på omkring 12 m. Der er blevet brugt 1.700 m³ træ i projektet, hvoraf 420 m³” er bøg.

Tagkonstruktionen er dannet af de 82 m. lange og 3,80 m høje hovedspær som er lavet af “Baubuche”. De understøttes i midten, af kun én enkelt bøgestøtte på størrelse med to A4 ark! De sekundære dragere spænder næsten 19 m og understøttes kun af af hovedspærene i siderne.

Knudepunkterne i konstruktionen er lavet på næsten samme måde som japanske tapsamlinger, hvor der ikke anvendes stål i samlingerne, men tryk fra de forskellige komponenter, som tilsammen holder konstruktionen på plads.

I byggeriet er der desuden opført en ‘svævende’ bro, som muliggøre en transportvej ind og ud for lastbiler, imellem produktionen og kontorerne, så en sikker færdsel mellem bygningerne for alle medarbejdere er sikret.

Prøv også at læse om: Ta-Media