Ny produktionshal for SWG Schraubenwerk Gaisbach

Ny produktionshal for SWG Schraubenwerk Gaisbach

Mål:

Virksomheden SWG Schraubenwerk Gaisbach ville bygge ny produktionshal og administrationsbygning. Og byggeriet skulle opfylde tre mål:

  • Grænserne skulle flyttes for, hvor meget træ man kan bruge som bærende materiale (så meget som muligt).
  • Bygningen skulle være rar og indbydende at opholde sig i.
  • Så meget som muligt af bygningens træ skulle være synligt/fritlagt – og hal og administrationsbygning skulle være smukke at se på.

Udfordring

Produktionshaller kræver plads – fordi der skal stå mange (og ofte store) maskiner.
Dét betød, at hallen både fik brug for store støttende søjler – og samtidig så få som muligt; da hver eneste søjle beslaglægger noget af den eftertragtede gulvplads.

Løsning

Ingeniørteamet udtænkte en løsning, som kombinerede to materialetyper:

  • CLT blev brugt til alle bærende vægge.
  • BauBuche – limtræsbjælker af bøg – blev brugt til de lange bærende spær.

Tekniske detaljer

Spærene lavede vi som store gitterbjælkespær – med tappede samlinger.
I praksis betyder det, at det hele i dag bliver holdt sikkert sammen af relativt simple jernbeslag kombineret med lange fuldgevindskuer/armeringsskruer fra Würth.

Formuleret i teknisk data, betyder det at der er et tryk/træk i hvert enkelt knudepunkt på op til 105 ton. Og hver bærende søjle optager et tryk på 260 ton – vel at mærke med et fodaftryk svarende til to A4-ark.

Desuden modstår hver lodrette stage et træk på op til 114 ton. Og hvert vandrette samlingspunkt kan optage en trækforskydning på op til 2 x 191 ton.

Resultat

SWG Schraubenwerk Gaisbach fik opført produktionshal og administrationsbygning, som både fremstår smukke – og med store dele af trækonstruktionen fuldt synlig.

Brugen af netop BauBuche-limtræsbjælker betød også, at vi kunne nøjes med én støttesøjle under hvert spær, midt i hallen – som kun fyldte det samme som to ark A4-papir. For på trods af de store kræfter, der er i spil, kunne alt klares med en let spær-konstruktion, som spænder hele 82 meter.

Billederne er lånt af SWG

Synes du dette projekt var spændende, så se dette Swatch