CLT

CLT hedder også Cross laminated timber. På dansk kan det oversættes til krydslamineret træ eller KL træ, men det bliver også ofte kaldt massivtræ. Kært barn har mange navne.

CLT er et massivtræselement, der typisk består af 3, 5, 7 eller flere lag, som ligger tæt sammen ovenpå hinanden i vinkelrette lag. Lagene er limet sammen og bliver dermed til massivtræselementer, som har en stor stivhed og styrke, og som er meget dimensionsstabilt.

 

CLT ER ET INNOVATIVT TRÆPRODUKT

CLT blev introduceret i Østrig og Tyskland i starten af 1990’erne som et innovativt træprodukt. Efterhånden er CLT blevet mere og mere populært at bruge i både beboelses- og erhvervsejendomme, nok til dels fordi det er relativt let sammenligneligt med Beton-elementer, men derudover også har en grøn miljø-profil.

CLT er først rigtigt begyndt at komme frem i Europa i starten af år 2000, hvor mange bygninger er blevet opført i massivtræ. Senest er krydslamineret tømmer kommet til Nordamerika og Australien, hvor det også vinder frem med stor hastighed.

 

typiske samlingsdetaljer for CLT - Holdbar DET ER HURTIGT OG EFFEKTIVT AT BRUGE CLT

Skal man bruge et byggemateriale, som er hurtigt og effektiv både at bygge med og at afskaffe, så skal man kraftigt overveje at bruge CLT. Cross laminated timber er også meget velegnet til præfabrikation, da det giver en meget hurtig og effektiv byggeproces.  Når en bygning ikke længere skal anvendes, så er den ligeledes hurtig at nedtage igen – og kan i princippet projekteres med ‘Design for Disassembly‘ for øje!. På billedet kan man se typiske samlingsdetaljer for CLT. 

 

CLT ER MEGET MILJØVENLIGT

Idet at CLT er lavet af træ, som er et fornybart materiale, så er det i forhold til alternative materialer som stål og beton meget mere fordelagtigt at bruge, hvis man kigger på, hvor meget CO2 der bliver udledt. Både fra produktet ved eventuel afbrænding og i forbindelse med produktionen.

 

ER CLT IKKE DYRER AT BYGGE MED ? – NEJ

Erfaringerne viser, at CLT byggeri kan være konkurrencedygtig i pris i især fleretagersbygninger med 5-10 etager, hvor en høj grad af præfabrikation bidrager til hurtig projektgennemførelse. Dertil kommer, at massivtræselementer vejer mindre end beton. Så kan man nøjes med et mindre og billigere fundament, ligesom elementer og paneler kan håndteres af mindre kraner på byggepladsen. Træets gode isolerende egenskaber, når det kommer til lyd og varme samt forudsigelig opførsel under eventuel brand, tæller alle med i fordelene ved at bygge med massive CLT-elementer.

Erfaring fra Sverige viser, at der er mellem 7% og 16% at spare totaløkonomisk ved at bygge i træ. Og det er for store projekter, vel at mærke! Hvis mindre huse og projekter regnes med, bliver tallet endnu højere.

 

FREMSTILLING

CLT er en type limtræ, hvor elementet laves af flere lag brædder, minimum 3 lag, og altid et ulige antal, der typisk samles i en 90 graders vinkel mellem lagene. Der, hvor CLT adskiller sig tydelig fra almindeligt limtræ, er nemlig ved den specielle 90 graders vinkel i samlingerne. Almindeligt limtræ bliver kun samlet i en retning. Det betyder altså, at CLT kan spænde i to retninger.

Fremstillingen foregår af nøje udvalgte og grupperede brædder, der høvles, limes, og presses sammen indtil limen han holde. Det anvendte træ er tørret til typisk 12% +/- 3%.

Bræddernes limes sammen på den bredde led og nogle gange også på den smalle. Ud over lim kan panelerne også samles med søm eller i nogle tilfælde endda med trædyvler, hvilket har vist forbavsende gode egenskaber ift. brandmodstandsevne.

Dimensionerne på et massivtræselement varierer i forhold til anvendelse og fabrikant. Bredde er typisk 0,5 – 3,5 meter, mens længden kan være op til 18 meter. Elementets tykkelse kan være op til 500 mm. Fremstillingen af et element tager typisk 60 til 90 minutter afhængigt af udstyr og limtype.

 

HVORDAN ER SIKKERHEDEN NÅR MAN BYGGER MED CLT

CLT massivtræselementer giver en rigtig god sikkerhed mod brand, også hvis man sammenligner med andre ikke-brandbare byggematerialer. Cross laminated timber er et materiale i kraftige dimensioner, som derfor ikke antænder let. Det forkuller derimod langsomt og har en forudsigelig brandhastighed, som gør at de bærende egenskaber i træet opretholdes i lang tid. Træ har bedre stivhedsegenskaber i forhold til brand end eksempelvis stål. Dertil kommer, at CLT oftest bliver beklædt med fibergips- eller gipsplader, som yderligere beskytter mod brand.

I forbindelse med jordskælv har erfaringer vist, at bygninger lavet af CLT har en god evne til at modstå seismiske påvirkninger og bliver stående længere end ‘hårde’ bygninger. Læs bl.a. vores inspirations artikel om byggeriet Ta-Media

 

 

HVAD KAN CLT LAVES AF ?

CLT kan laves af én træart eller af et mix af flere træarter i en sammensætning, som producenten har til rådighed i nærområdet. Typisk gran og fyr da disse har meget kendte og dokumenterede egenskaber.

     Fordele ved CLT

  • Dimensionsstabilt materiale

  • Konkurrencedygtig pris

  • Kort byggetid

  • Nem montage

  • Isolerende I SIG SELV for varme og lyd

  • Lavt materialespild

  • Behageligt og sundt indeklima

  • Effektiv energiudnyttelse

  • Klimavenligt & Bæredygtigt byggeri

  • Fordelagtig epd / CO2-regnskab

  • Modstandsdygtigt overfor brand

Læs også om….

Lydisolering - viden om fra Holdbar byggeløsninger
LVL - viden om holdbar og einrum
Baubuche viden om holdbar og einrum