LVL

LVL (Laminated Veneer Lumber) kaldes i daglig tale også Kerto – som dog er et handelsnavn fra firmaet Metsä Wood. LVL er meget velegnet til tagkonstruktioner og etagedæk, eftersom det kan spænde meget langt, er meget ret og har en lav egenvægt.

Bjælkerne er finérlaminerede, hvor alle finérlag er sammenlimet i bjælkens længderetning. Denne type bjælker er velegnet til brug som bjælkespær i almindeligt byggeri samt i de statisk mere krævende byggerier.

LVL bjælker er godkendt som konstruktionstræ, og de er særdeles formstabile. Det betyder mindre nedbøjning og dermed mulighed for længere spænd. Som udgangspunkt laves denne type bjælker lige, men de kan også laves i specialudskæringer og forme, alt efter hvad der er brug for i byggeriet.

Kertos lave vægt giver store fordele i forbindelse med reparationer og renoveringer. Rejsning og installation af denne type kerto bjælker kan udføres af montører uden brug af tungt liftudstyr selv i områder med begrænset plads. LVL bjælker er gode at anvende i hybridkonstruktioner sammen med andre trætyper så som BauBuche og CLT

 

HISTORIE

LVL er et kendt produkt over hele verden. Dens testproduktion begyndte i 1970’erne i Punkaharju, Finland, og efterspørgslen efter det accelererer, især da trækonstruktioner i industriel skala fik fodfæste.

LVL er fremstillet af de største træstammer i skoven. Træstammerne skrælles i en roterende maskine, en slags drejebænk, og finérene limes sammen og omdannes til varer med en høj merværdi og dimensioner og styrkeværdier, der er i en liga for sig sammenlignet med almindeligt savet konstruktionstræ.

LVL - viden om holdbar

Læs også om….

Flankelyd - få mere viden fra holdbar
Hybridkonstruktioner viden om holdbar og einrum
CLT viden om holdbar