Swatch

Swatch

SWATCH – en fantastisk træ-hybrid-bygning

Hvis man skal tale om en speciel og flot træ-hybridkonstruktion, skal man kigge på Swatch og Omegas nye fabriks- og kontordomicil i Biel, Schweiz.

Selve bygningen er 240 meter lang, 35 meter bred og formet som en slange, der snor sig hen over jorden. Byggeriet er 4 etager høj og har samtidig to kælderniveau og ligger ind over Cité du Temps Museum. De to bygninger, Museet og kontorene, er forbundet af en lang svævende bro, under tagkonstruktionen, hen over en torveplads.

Taget på Swatch bygningen har et overfladeareal på 11.000 m2 og er udformet som en træ-gitterskal. Hele træ-facaden er konstrueret af 7.700 unikke træstykker, som er designet i et specialiseret software program.

Etagedækkene er lavet i beton, som står på stålsøjler. Tagkonstruktionen, derimod, er lavet af træ! Limtræ! Dobbelt-krumme limtræsspær, opbygget af 3-lag som under opførelsen var understøttet, indtil den var skruet sammen med ganske få typer armeringsskruer og blev selvbærende.

Tagstrukturen er produceret af 100 % certificeret schweizisk tømmer og der er brugt ca. 4600 m3 træ, som primært er gran.

Fordi man anvendte hybridkonstruktionsteknikken til dette Swatch byggeri, så lykkedes det firmaet at reducere mere end 16.000 stålkomponenter og 140.000 forbindelses-komponenter ned til kun nogle få typer, hovedsageligt armeringsskruer.

Kunne du lide dette træ-hybridkonstruktion byggeri? Så skulle du måske også læse vores artikel om Zürich elefant hus