Artikler

Træhus trenden når nye højder i byerne

Det er ikke længere kun træhuse som bruges som sommerhuse på landet. Træhuse vokser hurtigere og højere i storbyer som Stockholm og København.

Bygge- og ejendomssektoren står for en femtedel af Sveriges klimaudledninger, hvoraf en stor del kommer fra byggeprocessen. Flere og flere ser øget træhusbyggeri som en vigtig del af løsningen for branchen.

Sara Kulturhuset i Skellefteå, som er 20 etager er Sveriges højeste træbygning. Den har siden byggeriet stod færdigt i efteråret 2021 givet den västerbottniske by stor omtale.

I Sverige var det forbudt i 120 år at bygge etagebyggeri med træramme på grund af brandfare. Et forbud, der blev afskaffet i 1994 og siden åbnede op for flere og flere træhusbyggerier i højden.

Sidste år blev der bygget 4.494 lejligheder i etageejendomme med trærammer. Det er 250 procent mere end for ti år siden. Andelen af ​​lejligheder i træhuse af det samlede antal nybyggede lejligheder er nu lige under 20 procent, oplyser brancheorganisationen Trä- och Möbelföretagen.

I Hagastaden, der forbinder Stockholm med Solna, opføres allerede Cederhusen, der når alt står klart kommer til at bestå af fire bygninger med 234 boliger. Projektet beskrives som Stockholms første store lejlighedskompleks i massivt træ og de første beboere flyttede ind for et år siden.

Synes du denne artikel er interessant ? Så kan du læse den i fuld længde her på svensk: www.di.se