Artikler

Lokalt produceret kulturhus sætter Skellefteå i fokus

Sara kulturcenter i Skellefteå er en af ​​verdens højeste træbygninger med sine 20 etager, der strækker sig 75 meter op i luften. Træ tog et første kig på projektet, som næsten er færdigt. Bygningen har ændret bybilledet og synet på, hvad der er muligt at bygge af træ.

Det meste af råmaterialet, arbejdskraften og byggeteknologien er hentet lokalt. Lige nu vokser Skellefteå i alle retninger, og der foregår mange forskellige aktiviteter for at udvikle byen til fremtiden. Nye boliger, arbejdspladser og infrastruktur tager form, og som kronen på værket rejser Sara Kulturcenter sig som byens nye vartegn.

Mens Northvolts velkendte batterifabrik dækker et jordareal på størrelse med 40 fodboldbaner, og dermed bliver en af ​​verdens største af slagsen, sigter Sara kulturhus i stedet opad mod en tæt position blandt verdens højeste træbygninger. Det skal siges direkte.

Skellefteå er ingen sludder, når det kommer til træbyggeri. Byen har en lang historie med mange projekter og samarbejder, der banede vejen for, at Sara kulturcenter kunne bygges. Siden 2014 har kommunen haft en træbyggestrategi, og i alt er der omkring halvtreds referenceprojekter, der helt eller delvist er opført i træ. Meget afhænger selvfølgelig også af nærheden til råvaren, hvilket har betydet, at man i årtier bogstaveligt talt har dyrket trætraditionen. Men den vigtigste succesfaktor er den unikke kompetence, der findes i regionen – fra uddannelse og forskning til virksomheder, der opererer i hele kæden fra skoven til arbejdspladsen. Det har betydet, at investeringen i at bygge af træ har ført til gensidig nytte, hvor alle aktører deler viden med hinanden, samtidig med at kommunen lader indsigterne testes i praksis.

Vil du gerne læse artiklen færdig ? Så kan du gøre det her: https://www.svenskttra.se/

Den originale tekst er på svensk