Artikler

CLT – DE MANGE FORDELE VED ET BYGGESYSTEM I MASSIVTRÆ

CLT – DE MANGE FORDELE VED ET BYGGESYSTEM I MASSIVTRÆ

For at løse det fremtidige boligbehov er der behov for at bygge i højden. Hvis dette bliver løst med det byggeri vi kender i dag med beton og stål, så vil der ske en eksplosiv vækst i CO2-udledningen. Derfor er der brug for at tænke i bæredygtige byggematerialer som fx CLT.

Holdbart, miljøvenligt og fleksibelt
CLT, også kaldet krydslamineret tømmer eller massive træelementer, består af flere lag brædder, der er limet sammen i krydsende lag. Derved er CLT lige så stærkt som betonelementer, men CLT vejer kun cirka en femtedel. Dette giver mange fordele bl.a. ved  transport og montering samt at man kan mindsker behovet for brug af kran.

Mange muligheder med CLT
Ud over at kunne indgå som bærende og stabiliserende bygningselementer, kan CLT også indgå som udragende bygningsdele bl.a. altaner og karnapper. CLT kan også bruges med blottede indvendige overflade sammen med sprinkling eller ved lavt byggeri.

Et unikt byggemateriale
Massive træelementer har samme tryk styrke som beton, og er næsten ti gange så trækstærkt, hvilket gør det ideelt til lange spænd i byggerier. Sammenlignet med byggemetoder som søjle,- bjælke- og skeletkonstruktion, kan man ved brug af træelementers få en sammenhængende statisk struktur. Med CLT kan man skifte bæreretning og rotere planer i etagebyggeri på en friere måde, som ellers er meget udfordrende i andre materialer.

Konkurrencedygtige priser
CLT-elementer er konkurrencedygtige når det kommer til økonomien, især til etagebyggeri. Det skyldes især den hurtige byggetid og nemme montering. CLT er nemt at bore i og skære huller til gennemføringer uden tungt og støvende værktøj. Dertil kommer, at elementerne vejer fem gange mindre end beton, så man kan nøjes med et mindre og billigere fundament. Andre fordele er træets gode isolerende egenskaber, og det opfører sig forudsigeligt under evt. brand.

Se den originale artikel her traeinfo.dk

Billede er fra den originale artikel på traeinfo