Vi lever op til strategien for bæredygtigt byggeri
Bæredygtigt byggeri handler ikke kun om klimaændringer og ressourcer. Pris og byggehastighed har også en meget vigtig rolle. Men når vi kigger på de grønne byggerier så præstere de bedre end de traditionelle byggeteknikker. Så man kan jo undre sig lidt over hvorfor man så ikke bruger med grøn byggeri i Danmark.
I 2021 kunne 80 til 90 procent af Danmarks byggeri være løst med bæredygtig og klimavenligt byggeri. Men til trods for det så er det ikke blevet gjort og det kan man jo undre sig over når man alle andre steder er så opmærksom på klimaproblemet. Hvis man spørger Henrik Andreasen, der producerer bæredygtig træisolering. Så mener han at årsagen langt hen ad vejen er vedholdende myter om, hvad såkaldt absolut bæredygtigt byggeri er, hvad det kan, og først og fremmest hvad det koster.
Definitionen af bæredygtigt byggeri
Absolut bæredygtigt byggeri er byggeri, som lever op til FN’s kriterier for bæredygtighed, det vil sige bæredygtighed i en miljømæssig, økonomisk såvel som social forstand. De miljømæssige kriterier handler blandt andet om miljøpåvirkninger, herunder udledninger af drivhusgasser fra byggematerialer fra selve byggeprocessen og fra byggeriet gennem dets levetid.
Byggebranchen i i Danmark er langt foran kravene
Samlet set har kravene for hvad et grønt byggeri skal kunne opfylde, i positiv forstand udgjort et sæt af benspænd. Det har presset den bæredygtige byggebranche til at udvikle sig med lynets hast. Vi kan faktisk allerede i dag bygge så grønt, som vi ifølge Danmarks nationale strategi for bæredygtigt byggeri ellers først skal kunne om en håndfuld år.
Strategien antyder for eksempel, at vi i 2029 vil skal overholde en grænseværdi på 7,5 kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter om året. I praksis vil det betyde, at 90 procent af nybyggeriet til den tid skal præstere bedre klimamæssigt end i dag. Det kan vi allerede nu, så det er ikke noget problem.
Hvis du i dag ringer op til et byggefirma med speciale i bæredygtigt byggeri og kræver, at for eksempel en ny skole opføres til at opfylde en grænseværdi så lav som nul kilo kilo CO2-ækvivalenter per kvadratmeter om året. Så vil du ikke opleve at de siger, ”det kan vi ikke”. De siger: ”Hvornår vil du have nøglerne?”
Så man kan jo undre sig over hvorfor vi ikke bygger mere grønt i Danmark, vi har løsningerne, vi overholder kravene og vi kan levere gode og prisbevidste løsninger til kunderne.
Hvis du synes denne artikel var interessant, så kan du læse den fulde artikel her
Det originale billede og dele af teksten er lånt fra www.altinget.dk