Artikler

Unikke løsninger i klimapositive huse

I Sverige ser man på unikke løsninger i klimapositive huse.

Tanken bag de to nye klimapositive etageejendomme i Västerås er at inspirere branchen og vise, at det er muligt at bygge både grønt og klimasmart, uden at huslejen for den sags skyld stiger i vejret. Men også for at give lejerne forudsætninger for at udvikle deres boliger til noget bedre.

Husene ligger i Västerås’ nye, sønære bydel Öster Mälarstrand, og initiativet til dem er taget af entreprenøren Johan Ehrenberg, der er stifter og ejer af ETC Bygg. Det er en almennyttig byggevirksomhed, der er en del af en mindre koncern med fokus på medier, energi og byggeri. Nu bygger de etageejendomme med moderne teknologi, der udelukkende er lavet af træ. Hvilket gør dem klimapositive, hvilket betyder, at bygningerne producerer mere energi, end de forbruger.

Husene er på mange måder unikke, for eksempel projektgruppens ihærdige arbejde med at vende hver eneste sten for at drive husenes klimapåvirkning i den rigtige retning. Derudover deler de gavmildt ud af tegninger, erfaringer og indsigter. Alt sammen for at bane vejen og gøre det nemmere for flere at gøre det samme.

Finansieringen er også sket på en ret utraditionel måde, gennem såkaldt crowdfunding. Siden 2017 har private kunnet købe B-aktier i ETC Bygg med en garanteret rente på cirka to procent. Pengene har finansieret husene i Västerås, som nu er belånt for at finansiere de tre etageejendomme, der bygges i Växjö.

Synes du dette lyder spændende, så kan du læse hele artiklen på svensk her

Den originale tekst og billeder er taget fra artiklen og er blevet redesignet til vores hjemmeside