Artikler

100.000 m³ CLT træfabrikker som standard?

I 2020 vil CLT-produktionen på verdensplan beløbe sig til over 2 millioner m³ på grund af talrige storskalaprojekter. Centraleuropa producerer fortsat betydeligt mere end halvdelen af ​​denne mængde. Derfor kan 100.000 m³ CLT træfabrikker som standard sagtens blive en realitet. 

Vækstraterne for den globale krydslaminerede træindustri fortsætter med at overstige 10 %-grænsen. Med et plus på 15% steg produktionen i DACH-regionen (Tyskland, Østrig og Schweiz), Italien og Tjekkiet tilsammen til mere end 810.000 m³. I 2021 vil produktionen øges med yderligere 12%, i alt over 920.000 m³. Denne vækst skyldes primært produktionsstigninger hos storskalaproducenter med eksisterende anlæg, der er blevet optimeret til netop dette formål i de seneste år.

Mere variation – kortere leveringstider?

Ifølge Prof. Muszynskis team blev 75 % af alle installerede CLT-presser på verdensplan kun leveret af tre forskellige europæiske producenter. Med hensyn til CNC-bearbejdningscentre udgør de tre største leverandører – igen, alle tre europæiske – endda 80% af det samlede antal. Disse oligopolmarkeder forventes dog at blive mere diversificerede i løbet af de kommende år, da træforarbejdningsindustrien ikke er den eneste sektor, hvor krydslamineret træ har topprioritet. Talrige maskinleverandører på begge sider af Atlanten arbejder på proprietære løsninger på dette område – en udvikling, der ikke kun vil medføre kortere leveringstider, men også accelerere teknologiske fremskridt.

Synes du denne artikel er spændende, så kan du læse den fuld version på engelsk her